От Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) предлагат да

...
От Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) предлагат да
Коментари Харесай

Мебелистите искат със сеч да се поддържат живи горите на България

От Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) оферират да отпаднат всички ограничавания за рандеман, наложени отвън нормативната уредба, в това число анулация на Заповед 49 398/16.09.2021 година

От Камарата упорстват и за по-широката приложимост на машинизация в дърводобива, както и промени в Наредбата за сечите и в Наредбата за възлагане на действия и продажба на дървесина. От БКДМП предлагат да се промени методът на обмисляне на лесовъдските намеси в посока положението на гората след тях, както и да се построи инфраструктура в горите, гарантираща противопожарната сигурност и механизирания дърводобив.

БКДМП упорства да се създаде Програма за основаване на горски култури за интензивно произвеждане на дървесина, както и рекултивационни залесявания от подобаващи дървесни типове с промишлена приложимост. Очакват дейна работа от заинтригуваните по ръководството на горите и да се слагат под строга отбрана горите във фаза на напреднала възраст. Членовете на БКДМП се смятат и за ощетени по отношение на противозаконните и нерегламентираните действия в горите.

От Камарата оферират там, където дърводобивът е доста комплициран за реализация, само че е нужен, да има и дотации за използване на стопански лесовъдски системи.

Посочват още, че количеството добита дървесина е недостатъчно поради липса на машинизация, както и на работна ръка. Според Камарата са наложени изкуствени ограничавания върху добива в Заповедта от 16 септември 2021 година, която не е в полза на стопанисването на горите.

БКДМП смята, че застаряването на горите и липсата на отгледни сечи усилва огромните нарушения в тях и е причина за болести, пожари, ветровали и така нататък По този метод се губят хиляди кубици дървесина и се забавя растежът на горите в тези зони, прибавя се още.

От Камарата упорстват и за създаване на инфраструктура и навреме извеждане на плануваните лесовъдски мероприятия за предварителна защита от пожари.

Предложенията им са свързани с кризата от есента на тази година, в която хиляди семейства в страната не съумяха да се снабдят с нужното им и декларирано количество дървесина. Заради високите цени и съмненията за далавера 48-то Народно заседание образува даже и нарочна краткотрайна комисия, която да проверява повода за неналичието на дърва.

Обосновката на дървообработващата и мебелна индустрия обаче започва с изказванието, че България е на второ място в Европейски Съюз по дял на предпазените зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000, които обгръщат 38,5% от територията на страната и за последните 100 години са се нараснали близо 2 пъти. От Браншовата камара декларират и че за 60 години запасът на горите e повишен 3 пъти, а за последните 20 години записаното нарастване е с над 30%.

България е водеща в Европа по биоразнообразие и съхранени гори, като страната ни не само е изпълнила всички цели на Стратегията на Европейски Съюз за горите 2030 г. по отношение опазването на " старите (първични) гори или гори във фаза на напреднала възраст ", показват от Камарата.

Към днешна дата в страната има над 1 000 предпазени територии и обекти, сред които 55 резервата, 344 естествени забележителности, 564 предпазени местности, 3 национални и 11 естествени парка, 35 поддържани резервата, 574 предпазени типове растения, 483 предпазени типове животни и 1646 предпазени дървета.

233 са предпазените зони за запазване на естествени местообитания и на дивата флора и фауна и покриват 30,3 % от територията на България (определяни по Директивата за местообитанията).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР